vrijdag 8 februari 2013

Mannen met baarden

Fan van de Italianen was ik al, en fan van Pirlo al helemaal. Want wat een grote meneer is dat. Maar Pirlo in de hoedanigheid van afgelopen woensdag, daarbij werden alle vorige herinneringen wazig. Daarbij werden de wangetjes van de Oranje jonkies roze, en leken grassprietjes vergeleken met de ineengekrompen Clasie nog hoog. Waar dat dan door kwam? Door die baard. Pirlo's baard. Geen stoppels of zielig sikje, maar een dikke vacht met haren. Gewoon lekker niet scheren, terug naar de oermannelijkheid. In plaats van de rustige Pirlo met de subtiele stiftjes, stond daar nu een man die met zijn mannelijkheid alle vrouwenharten in de arena op hol liet slaan - en alle mannenharten weg liet kwijnen van jaloezie. Hij deed denken aan de Franse rugby speler Sébastien Chabal en gezien de angst die dat bij voorbaat al veroorzaakt bij tegenstanders, ben ik voor.

Niet alleen op het voetbal- of rugby veld. Een baard moet weer geaccepteerd worden. Maatschappelijk geaccepteerd. Zoveel mannen zouden er een stuk ruiger en aantrekkelijker uitzien mét baard (net zoveel ook niet overigens). Niet voor niets dat een groep vrienden besloot dat het welletjes was geweest voor - nu nog - prins Willem-Alexander. De Facebook pagina 'Zonder baard geen koning' pleit voor een met baard begroeide WimLex op 30 april dit jaar. Bij 100.000 likes dienen ze zelfs een officieel baard-verzoek in bij de RVD. Prima initiatief. In een samenleving waarin dé baard weer mag, is een koningschap met baard best geoorloofd. Daarbij: denk aan dat gezag wat Koning Willem straks uitstraalt. Ja, hij gaat ons kikkerlandje weer op de kaart zetten met die baard. En Maxima, wat zal ze blij zijn. Een echte mannelijke man naast haar zij, die baard bij hem zal haar als queen nog meer doen schitteren.

De baard geldt als toonbeeld van gezag, wreedheid, boezemt angst in en is, mits goed uitgevoerd - wat wil zeggen geen donzig uitziend tafereel of met open plekken her en der - een prototype van onvervalste mannelijkheid. Waar de gemiddelde huis- tuin- en keukenvent al jaloers is op Chris Zegers - en terecht, want die afgescheurde broeken, man - gaat bij de aanblik van de Pirlo's van deze wereld, het vat aan mogelijkheden nog een tandje verder open. Wat vijftig tinten grijs had voor de vrouw, doen voorbeelden van mannen met baarden voor de andere sekse.

Waar Guus Hiddink z'n snor af scheerde, pleit ik dus voor een verplichte baard bij ons verdedigende blok bij het volgende WK voetbal. Alhoewel, alleen als dat ook leidt tot een volwaardige vacht, misschien moeten we bij nader inzien nog maar even wachten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten